Volg de Tour de France, deel 2
De Tour heb ik vanaf 1985 bijna 20 jaren lang van dichtbij meegemaakt. Soms een paar etappes, soms meer, inclusief een rustdag, meestal overnachtend in hetzelfde hotel als de renners, en ook regelmatig met hen ontbijt en avondeten genuttigd. Iedere dag voor het vertrek een geurig kopje koffie in het Village de Depart met een croissantje en een plaatselijke lekkernij, wat kletsen met allerlei renners en andere bezoekers, in alle talen. In de hitte, soms in de sneeuw, gietende regen of brandende zon in alle mooie streken die tezamen Frankrijk vormen.
Heb je deel 1 gemist? Lees die dan hier!
Na twee etappes die deels in Zwitserland plaatshebben (etappe 8 finisht in Lausanne, etappe 9 start in Aigle) beginnen de coureurs dan eindelijk aan de echte bergen, want in deze tweede week van de Tour staan de Alpen op het programma.
Afbeelding 1. Col du Galibier
Aandachtspuntnummer drie, de bergen. De bijna 1.200 meter hoge Ballon d’Alsace (inderdaad, in de Elzas) was in 1905 de eerste officiële beklimming van een col in de Tour. Vanaf 1910 werden ook de Alpen en vervolgens de Pyreneeën in het parcours van de Tour de France opgenomen. In een tijd dat een racefiets meer dan 10 kilo woog en nog geen versnellingen had, de kleding van een wielrenner uit een dikke (lange) broek bestond met een wollen trui, en het wegdek in de bergen voornamelijk veredelde geitenpaden betrof, moet het beklimmen van de cols een helse verschrikking zijn geweest. De eerste Pyreneeënrit - etappe 16 - voert aan het slot over de zeer steile Mur de Peguere (stijgingspercentages tot 18%) waarna de zeer snelle afdaling naar Foix. Hopelijk dit jaar geen spijkertjes op de weg waardoor in de Tour van 2014 liefst 34 renners lek reden. Een etappe voor aanvallers met klimmersbenen.
De volgende dag vertrekt het peloton vanuit het Pyreneeën stadje Saint-Gaudens voor een korte (130 km) maar stevige rit over vier Pyreneeën cols, die eindigt met een spetterende finale in het skioord Peyragudes, bijna 14% omhoog in de laatste 500 meter.
De laatste bergrit in deze Tour is ook niet voor de poes. Gestart wordt in het bedevaartsoord Lourdes, waarna de karavaan via onder meer de Col d’Aubisque de grillige en lastige klim naar het ski resort Hauacam aanpakt.
Eenmaal bekomen van al het klauterwerk volgt een “relatieve rustdag”, namelijk een geheel vlakke etappe van 189 km van Castelnau naar Cahors, de hoofdstad van het Departement Lot.
Mocht de Tour dan nog niet beslist zijn, dan biedt de 20e etappe een spannende ontknoping in een tijdrit over 40 km van Lacapelle-Marival naar Rocamadour over een heuvelachtig traject. Rocamadour is een prachtig middeleeuws stadje, deels hoog op de rotsen gebouwd, een heroïsch decor voor een Touretappe.
De laatste etappe van de Tour is een korte “wandeletappe, die midden in Parijs eindigt waar op het circuit van de Champs-Elysees acht ronden worden gereden vooraleer de onvermijdelijke massasprint, waarin Nederland met Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen twee grote favorieten heeft.
Afbeelding 3. Finish Tour de France. Foto door Tim de Waale.
En dan zit het erop, ruim 3000 km door het schitterende Franse landschap. Niets mooier dan halverwege een heuvel of berghelling dat veelkleurige lint van renners en ploegleidersauto’s aan te zien komen voorafgegaan door de Franse Gendarmerie en omringd door tientallen motoren van juryleden en journalisten, fotografen etc. En een uur daaraan voorafgaand, ook interessant om eens te zien, de reclamekaravaan met veel stuntwerk, snoep en kleine gadgets, petjes e.d. En langs de kant de Franse gezinnen, picknickend met een stokbrood, een fles wijn, wat kaas en worst, als God in Frankrijk.
Ontdek jouw ideale vakantiehuis bij Micazu!
🌍 Wereldwijd aanbod: Unieke vakantiehuizen in binnen- en buitenland.
🪙 Veilig betalen: Boek veilig en zonder boekingskosten.
🤝🏻 Boek direct bij de eigenaar: Persoonlijk contact voor vragen en lokale tips.
🏠 Vakantiehuizen voor iedereen: Van appartement tot villa, van tiny house tot kasteel.