Tour de France, deel 2

Volg de Tour de France, deel 2

De Tour heb ik vanaf 1985 bijna 20 jaren lang van dichtbij meegemaakt. Soms een paar etappes, soms meer, inclusief een rustdag, meestal overnachtend in hetzelfde hotel als de renners, en ook regelmatig met hen ontbijt en avondeten genuttigd. Iedere dag voor het vertrek een geurig kopje koffie in het Village de Depart met een croissantje en een plaatselijke lekkernij, wat kletsen met allerlei renners en andere bezoekers, in alle talen. In de hitte, soms in de sneeuw, gietende regen of brandende zon in alle mooie streken die tezamen Frankrijk vormen.

Heb je deel 1 gemist? Lees die dan hier! 

Na twee etappes die deels in Zwitserland plaatshebben (etappe 8 finisht in Lausanne, etappe 9 start in Aigle) beginnen de coureurs dan eindelijk aan de echte bergen, want in deze tweede week van de Tour staan de Alpen op het programma. 


Afbeelding 1. Col du Galibier

Drie zware Alpen-etappes staan op het menu waarbij zowel in etappe 11 als in etappe 12 , dus liefst tweemaal,  de Col du Galibier (2.642 meter hoog, “het dak van de tour”) moet worden beklommen.
Etappe 12 eindigt op de top van de Alpe d’Huez.  Het is dan 14 juli, quatorze juillet, de Franse nationale feestdag, waarop de Franse renners natuurlijk graag willen winnen. Maar dat geldt ook voor de Nederlanders. In het verleden won er al 8 keer een Nederlandse coureur op Alpe d’Huez en nog maar 4 jaar geleden Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin daar dicht bij de victorie.
 
De etappes 13 (Saint Etienne), 14 (Mende) en 15 (Carcassonne) zijn zogeheten overgangsetappes. De route voert deels over vlak, deels over (zeer) heuvelachtig terrein, onder meer door de schitterende Ardeche en het Centraal Massif. Het zijn vaak verraderlijke etappes waar hitte, wind en valpartijen voor verrassende ontwikkelingen in de koers kunnen zorgen: je wint hier de Tour niet, maar je kunt hem hier wel verliezen.
 
 


Aandachtspuntnummer drie, de bergen. De bijna 1.200 meter hoge Ballon d’Alsace (inderdaad, in de Elzas) was in 1905 de eerste officiële beklimming van een col in de Tour. Vanaf 1910 werden ook de Alpen en vervolgens de Pyreneeën in het parcours van de Tour de France opgenomen. In een tijd dat een racefiets meer dan 10 kilo woog en nog geen versnellingen had, de kleding van een wielrenner uit een dikke (lange) broek bestond met een wollen trui, en het wegdek in de bergen voornamelijk veredelde geitenpaden betrof, moet het beklimmen van de cols een helse verschrikking zijn geweest. De eerste Pyreneeënrit - etappe 16 -  voert aan het slot over de zeer steile Mur de Peguere (stijgingspercentages tot 18%) waarna de zeer snelle afdaling naar Foix. Hopelijk dit jaar geen spijkertjes op de weg waardoor in de Tour van 2014 liefst 34 renners lek reden. Een etappe voor aanvallers met klimmersbenen.

De volgende dag vertrekt het peloton vanuit het Pyreneeën stadje Saint-Gaudens voor een korte (130 km)  maar stevige rit over vier Pyreneeën cols, die eindigt met een spetterende finale in het skioord  Peyragudes, bijna 14% omhoog in de laatste 500 meter.

De laatste bergrit in deze Tour is ook niet voor de poes. Gestart wordt in het bedevaartsoord Lourdes, waarna de karavaan via onder meer de Col d’Aubisque de grillige en lastige klim naar het ski resort Hauacam aanpakt.

Eenmaal bekomen van al het klauterwerk volgt een “relatieve rustdag”, namelijk een geheel vlakke etappe van 189 km van Castelnau naar Cahors, de hoofdstad van het Departement Lot. 

Mocht de Tour dan nog niet beslist zijn, dan biedt de 20e etappe een spannende ontknoping in een tijdrit over 40 km van Lacapelle-Marival naar Rocamadour over een heuvelachtig traject. Rocamadour is een prachtig middeleeuws stadje, deels hoog op de rotsen gebouwd, een heroïsch decor voor een Touretappe.

De laatste etappe van de Tour is een korte “wandeletappe, die midden in Parijs eindigt waar op het circuit van de Champs-Elysees acht ronden worden gereden vooraleer de onvermijdelijke massasprint, waarin Nederland met Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen twee grote favorieten heeft.


Afbeelding 3. Finish Tour de France. Foto door Tim de Waale.

En dan zit het erop, ruim 3000 km door het schitterende Franse landschap. Niets mooier dan halverwege een heuvel of berghelling dat veelkleurige lint van renners en ploegleidersauto’s aan te zien komen voorafgegaan door de Franse Gendarmerie en omringd door tientallen motoren van juryleden en journalisten, fotografen etc. En een uur daaraan voorafgaand, ook interessant om eens te zien, de reclamekaravaan met veel stuntwerk, snoep en kleine gadgets, petjes e.d. En langs de kant de Franse gezinnen, picknickend met een stokbrood, een fles wijn, wat kaas en worst, als God in Frankrijk.

Micazu

Heb je nog vragen?

E-mail: [email protected]


Deel dit bericht via

Le Jardin du Jauny: rust, ruimte en natuur
- ⏱️ Leestijd: 3 min

#112 - Le Jardin du Jauny: rust, ruimte en natuur

Na maanden reizen door Frankrijk, op zoek naar een mooie plek om ons terug te kunnen trekken en tot rust te komen, kwamen we in terecht in Berry.

Lees het verhaal van Patricia

Alt
- ⏱️ Leestijd: 4 min

#111 - B&B in het 'best bewaarde geheim van Italië'

'Tijdens een van onze Italië reizen hebben we in 2010 samen besloten om het roer om te gooien om een B&B te gaan runnen in Italië.'

Lees het verhaal van Peter & Karin

TOP 10 nieuwste huizen in september

Van een tropische villa in Zuid-Afrika tot een B&B in de bergen van de Dolomieten. Ik heb een Top 10 gemaakt met mijn favoriete nieuwste huizen.

25 september 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#110 - Een reis door de tijd

‘Een prachtige route brengt mij naar het kasteel uit 1634. Ik ben direct betoverd. In de eeuwenoude hal kom ik de kasteelheer tegen. (...)'

Lees het verhaal van Mayke

19 september 2022  - ⏱️ Leestijd: 3 min

Vijf mooie herfstbestemmingen

We hebben 5 tips voor je met mooie bestemmingen voor de herfstvakantie. Misschien doe je wel wat inspiratie op voor een kleurrijke vakantie!

Bekijk onze 5 tips

11 september 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#109 - Oneindig blauw op Sicilië

Mijn droom is altijd geweest om een huis in Spanje te kopen. Maar dromen veranderen en door omstandigheden en de pandemie veranderde...'

⏱️ Leestijd: 3 min
#108 - Ons leven op Kreta

'Oh oh Cherso, dat is toch meestal de eerste reactie als ik zeg dat we een huis op Kreta hebben. Maar gelukkig is Kreta veel meer dan dat!

Lees het verhaal van Alex en Karin

21 augustus 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#107 - Met de kippen op stok gaan in Baexem

'Toen we ons huis in 1989 met zes kippenhokken kochten, waren we al gelijk verliefd op de prachtige locatie aan de rand van het landelijke...'

Alt
14 augustus 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#106 - Op avontuur op het Franse platteland

'Ondertussen wonen we nu alweer 20 jaar met veel plezier in Briare. Maar in het begin wilde ik helemaal geen huis in Frankrijk...'

11 augustus 2022  -⏱️ Leestijd: 5 min

Mijn reiservaringen op 5 bijzondere eilanden

MICAZU VERTELT// Deze maand vroegen we aan Ellen (Head of Customer Care) wat haar favoriete reisbestemming is. 🏝️

7 augustus 2022 ⏱️ Leestijd: 3 min

#105 - Waarom wij kozen voor de Zilverkust

'Met onze pensionering in zicht, bekroop ons het onweerstaanbare gevoel om nog voor een eigen plekje in het Zuiden te gaan.'

 ⏱️ Leestijd: 2 min

#104 - Dit wordt mijn boshuisje!

'Ik was eigenlijk nog verbaasd dat het nog te koop stond. Een charmant chaletje aan de rand van het park, aan de rand van het bos, aan de rand (...)

24 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 2 min

#103 - Lekker dichtbij en toch volop Frankrijk 

Soms kom je op een plek waar je je gelijk thuis voelt.  Dat ervaarde ook de familie Zeeman tijdens een vakantie in een gehucht genaamd ...

Alt
10 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Mijn liefde voor treinreizen

Ga eens met de trein en kom ontspannen aan!🚂 Onze Annemiek is zó gek op treinvakanties dat ze er een blogpost over heeft geschreven.

Alt
7 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Volg de Tour de France, deel 2

Tour de fans, hier is deel 2 van het blog door onze Tour-kenner Herman! Micazu neemt je graag mee tijdens deze prestigieuze wielerwedstrijd.

Alt
2 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Volg de Tour de France, deel 1

Tour de fans, we hebben wat leuks voor jullie! 🚴🏽 Micazu neemt je graag mee tijdens deze prestigieuze wielerwedstrijd.

3 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#102 - Genieten aan de Adriatische Zee

Het was in 2001 dat wij, Vinka en Pieter, op een unieke plek onze gedroomde vakantiewoning in Kroatië vonden. 

⏱️ Leestijd: 2 min

#101 - Stramproy, goed voor hart en ziel

Het was in de zomer van 2018 dat ik voor het eerst meedeed aan een recreatieve trimloop in Stramproy.

nog-steeds-verliefd-op-curacao
⏱️ Leestijd: 2 min

#100 - Nog steeds verliefd op Curaçao

In 2008 zijn wij op Curaçao komen wonen. We waren er al een aantal keer met de kinderen op vakantie...

Genieten in Portugal
⏱️ Leestijd: 2 min

#99 - Genieten in São Martinho do Porto

Even een paar dagen er lekker tussen uit, in de zon zitten en genieten, meer eisen hadden we niet.

Italie: Welkom bij Casa Barbabella

#98 - Welkom bij Casa Barbabella

Iedere keer wanneer ik thuis kom bij Casa Barbabella leg ik even mijn hand op de pietra buitenmuur.

Ontdek de magie van Lagrenie

#97 - Ontdek de magie van Lagrenie

Lagrenie is onze uitgekomen droom. Wij wonen hier nu tien jaar en verwonderen ons nog elke dag om...

Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

#96 - Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

Als fervente wereldreizigers, waren mijn man en ik het eens dat we nooit een huis...

Een onvergetelijk vakantie op de Veluwe
2 mei 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#95 - Een onvergetelijke vakantie op de Veluwe.

Wij hebben jaren een chalet in Zeeland gehad. Maar iedere keer op en neer naar Zeeuws-Vlaanderen...

Een klein paradijs aan de Toscaanse kust
18 april 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#94 - Een klein paradijs aan de Toscaanse kust

Lidia Bernabei en Giovanni Amoroso uit Haarlem zijn sinds maart 2015 de gelukkige eigenaars van..

Top 10 nieuwste huizen in maart
18 april 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Top 10 nieuwste huizen in maart.

Elke maand komen er op Micazu veel nieuwe vakantiehuizen bij die je kunt huren. 

Ons eigen plekje in Portugal
11 april 2022

#93 - Ons eigen plekje in Portugal

Sinds april 2018 zijn wij de trotse eigenaar van villa “Casal da Cana” in de buurt van Lissabon.

Tips voor de meivakantie
6 april 2022

Tips voor de meivakantie

Het is alweer bijna meivakantie. Ga er lekker op uit, geniet van de lange dagen en (hopelijk) van d

Sprookjesachtig overnachten
5 april 2022

#92 - Sprookjesachtig overnachten

In eerste instantie was het de wenteltrap, gehakt uit zandkleurig graniet, maar ook de....

Samen met de auto op vakantie
1 april 2022

Samen met de auto op vakantie

Weet je wat zo leuk is aan op vakantie gaan met de auto? Je kunt gaan en staan waar je wilt!

De parel van de schatkamer van Twente
21 maart 2022

#90 - De parel van de schatkamer van Twente

Wij Anneke en Peter hebben tot 2019 in een woonwijk van Oldenzaal gewoond. 

Op ontdekking in Kroatië

#91 - Op ontdekking in Kroatië

Het begon met een droom, misschien wel herkenbaar. Je komt al jaren op een plek....

14 maart 2022

#87 - Het relaxte leven in Spanje

Ronald en Lianne waren al een tijdje op zoek en hadden bijna de moed al opgegeven. 

Op avontuur in Boa Vista

#89 - Op avontuur in Boa Vista

Toen wij (Kristof en Frederik) voor het eerst Quita Charlotte zagen was het nog geen liefde ...

Genieten van Italië zonder massatoerisme

#86 - Genieten van Italië 

Wij zijn de familie Burger. We hebben sinds 2017 twee vakantiehuizen in Tavernola Bergamasca. 

Texel bleek een schot in de roos te zijn

#85 - Texel bleek een schot in de roos te zijn

Na eindeloos “proberen” kregen wij toch onverwacht op oudere leeftijd twee dochters. 

Op ontdekking in Sauerland
8 februari2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#84 - Op ontdekking in Sauerland

Op een saaie zondagmiddag middenin de coronatijd kwam Waldhaus Winterberg

Het hele jaar door genieten in Spanje

#83 - Het hele jaar door genieten in Spanje

Wij (Richard en Jolanda) hebben sinds 2019 een prachtige villa in Jalon aan de Costa Blanca. 

Country house Montesoffio

#82 - Onze droomplek in Italië

Toen wij aan het begin van deze eeuw ons 'Country house Montesoffio' in de regio Le 

Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

#81 - Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

Hoe startte ons “ik vertrek verhaal”? Daarvoor gaan we terug naar 22 juni 1955. 

Even helemaal tot rust komen in Portugal

#80 - Even helemaal tot rust komen 

Al snel nadat mijn man en ik elkaar 16 jaar geleden tijdens een full moon party hadden...

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

#78 - Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Het is najaar 2016 dat mijn vrouw Leanda en ik na veel wikken en wegen besloten om op zoek te gaan