Succesverhaal Villa Silberberg

Het succesverhaal van Villa Silberberg

Lydia en Mathijs gingen al jaren in Duitsland op vakantie en droomden ervan om ooit zelf ergens in een heuvellandschap op een berghelling een huis te hebben. Met Villa Silberberg hebben ze deze droom gerealiseerd.

Het huis

Mathijs vertelt: “We hadden eerst het plan om wat in de Eifel te gaan zoeken, maar toen wij een keer op vakantie gingen in Sauerland waren we meteen verliefd op dit gebied. Wij wonen zelf in Twente en Sauerland is voor ons maar 2 uurtjes rijden, wat natuurlijk heel prettig is. Ondanks dat het zo dichtbij is, ben je in een totaal andere wereld. Het is hier prachtig bergachtig en het is een echt 4 seizoenengebied. Zo heb je hier in de wintermaanden 4 maanden sneeuw.”
 
Succesverhaal Villa Silberberg
Mathijs & Lydia
 
“Het was voor ons duidelijk: in Sauerland gaan wij iets realiseren. We hebben eerst naar bestaande woningen gekeken, maar daar werden wij niet heel vrolijk van. Toen ontstond het idee om zelf iets te gaan bouwen, want naast de locatie van de woning, vinden wij comfort heel erg belangrijk. Voor ons is dat een huis dat van alle gemakken is voorzien en door het zelf te bouwen heb je de touwtjes in handen en kun je iets maken wat aan al je wensen voldoet. Via Google zijn we op zoek gegaan naar een makelaar en uiteindelijk vonden wij zo onze grond. De locatie gaf de doorslag.”
 
“We zitten in het kleine plaatsje Silbach, een dorpje dat onder Winterberg valt”, gaat Lydia verder. “De mensen in Silbach hebben wel eens tegen ons gezegd dat wij één van de mooiste stukjes van het dorp hebben om een woning neer te zetten, dus dat zegt wel iets!”
 

"Toen wij een keer op vakantie gingen in Sauerland waren we meteen verliefd op dit gebied!"Mathijs

 
Mathijs: “Al met al zijn we 2 jaar bezig geweest om het huis bouwen. Bouwen in gebergte is echt wel anders dan bouwen op vlakke grond zoals in Nederland, het koste meer tijd dan we hadden verwacht van tevoren. Maar we hadden een heel duidelijk doel voor ogen: een onderscheidend huis bouwen. Wij noemen dat zelf een 6 op de schaal van 5, een huis dat echt alles in zich heeft. Zo heeft ons huis bijvoorbeeld buiten een hottub, zit er een biljartkamer in met dartbord en pooltafel, is er een sauna, een privé kinderspeeltuin met glijbaan en wipkip en hebben alle slaapkamers boxspringbedden voor maximaal 8 personen. Het ontbreekt onszelf en onze gasten echt aan niks en hoef je alleen maar je eigen kleding mee te nemen, voor de rest is alles aanwezig.”
 
Succesverhaal Villa Silberberg
Villa Silberberg in de winter
 
Lydia: “Als we nu terugkijken op de bouwperiode dan realiseren we ons dat het echt wel een heftige periode was. Zo gingen we bijvoorbeeld in 2019 elk weekend naar de woning om daar te klussen. Maar al dit harde werken heeft ervoor gezorgd dat we niet trotser op de woning zouden kunnen zijn. We hebben het toch maar mooi geflikt!”
 
“We hebben het hele bouwproject via Facebook vastgelegd. Zo konden we familie en vrienden op de hoogte houden van de ontwikkelingen en was het voor ons ook een goede stok achter de deur om te laten zien wat onze plannen met de woning zijn. Ook hebben we Facebook gebruikt om input te krijgen, door bijvoorbeeld te vragen ‘Wat is er voor jou onmisbaar in een vakantiehuis?’. We kregen daar heel veel reacties op en wij hadden meteen een complete lijst die we konden gaan realiseren.”
 
Succesverhaal Villa Silberberg
De grote eikenhouten eettafel is door Mathijs zelf gemaakt
 
 

De verhuur

 “Vanaf het begin wisten we dat we de woning wilden gaan verhuren”, gaat ze verder. “Tot nu toe loopt de verhuur boven verwachting, daar zijn we erg blij mee!”
 
Mathijs: “De belangrijkste reden dat we zijn gaan verhuren, is dat er natuurlijk een prijskaartje aan dit huis hangt. Wil je het gedurende de looptijd van de hypotheek kunnen aanhouden, dan zul je inkomsten moeten generen en dat doe je door het huis te gaan verhuren. Villa Silberberg is een investering in onze toekomst, dit is voor een deel onze pensioenvoorziening.”
 
“Naast de verhuurinkomsten zijn er nog een aantal prettige bijkomstigheden”, gaat hij verder. “De eerste is natuurlijk dat we een fantastische plek hebben waar wij ook zelf van kunnen genieten op de momenten dat het niet verhuurd is. Ten tweede is dat de verhuur winstgevend is gebleken, dat hadden we helemaal niet verwacht!”
 
Succesverhaal Villa Silberberg
Er is een heuse 'mancave'
 
Lydia: “Ons eerste jaar was echt een testjaar om te ervaren wat de verhuuropties zijn en om te kijken wat voor ons het beste werkt. Je moet ook zeker niet onderschatten hoeveel werk erbij komt kijken. Naast een baan kan het af en toe wel even druk zijn, maar het levert ook veel voldoening op. Vooral in het begin ben je veel tijd kwijt om de administratie op te zetten en e-mails en huurcontracten op te stellen.”
 
Mathijs: “Op dit moment bieden we onze woning nog op 4 websites aan. We willen dit terugbrengen naar 2 websites, waarvan Micazu ons hoofdkanaal is. Wij vinden de formule van Micazu heel prettig en zijn die ook nog niet ergens anders tegengekomen. Wij vinden het vooral heel fijn dat wij zelf de touwtjes in hebben en ook zelf rechtstreeks contact hebben met onze huurders.”
 

Gouden tips

Mathijs: “Goede communicatie is belangrijk. Zowel in de periode voordat de gasten komen, maar ook tijdens en na het verblijf. Zo bellen wij onze gasten altijd als ze zijn aangekomen in de woning. Meestal zo rond borreltijd. We schatten in dat ze dan inmiddels in het huis gesetteld zijn en lekker met een welkomstdrankje op de bank zitten. We heten ze dan welkom en vragen of tot nu toe alles naar wens is. We laten ze dan ook weten dat we na vertrek ook weer even contact zullen opnemen om te horen hoe ze hun verblijf hebben ervaren.” Lydia sluit aan: “Het contact met de gasten kost ons het meeste tijd, maar dit levert ons ook de meeste voldoening op. We merken ook dat onze gasten dit belletje heel erg waarderen en dat zie je uiteindelijk ook weer terug in de reviews die je krijgt.”
 
Succesverhaal Villa Silberberg
De keuken is van alle gemakken voorzien
 
Ze gaat verder: “Ook is goed contact met je buren is belangrijk. Wij hebben vanaf het begin contact gezocht en mensen onze telefoonnummers gegeven en gezegd dat ze altijd konden bellen als er iets was. Wij hebben ook gemerkt dat als je in een ander land zo’n traject gaat starten, het dan heel handig is dat je de lokale taal machtig bent. Wij spraken allebei al een aardig woordje Duits en dankzij dit project is dat alleen maar beter geworden.”
 
Mathijs: “Als laatste wil ik nog meegeven dat goede foto’s van de woning belangrijk zijn. Wij hebben er bewust voor gekozen om de foto’s niet door een fotograaf te laten. Fotografen gebruiken vaak groothoeklezen en dan lijken ruimtes vaak veel groter dan ze in werkelijkheid zijn en dan kan het in praktijk nog wel eens tegenvallen. Dat wilden wij voorkomen. Goede, realistische foto’s zijn belangrijk; ‘what you see is what you get’.
 
Bekijk Villa Silberberg
Micazu

Heb je nog vragen?

E-mail: helpdesk@micazu.com


Deel dit bericht via

Succesverhaal Villa Silberberg

Het succesverhaal van Villa Silberberg

Lydia en Mathijs gingen al jaren in Duitsland op vakantie en droomden ervan om ooit zelf ergens in een heuvellandschap op een berghelling een...

Succesverhaal Blik.veld

Het succesverhaal van Blik.veld

Esther en haar man Marc wonen sinds 2016 in het pittoreske Jisp, een klein dorpje gelegen in Noord-Holland. Naast hun eigen... 

Micazu tweede jaar op rij verkozen tot Beste Website van het jaar!

Micazu tweede jaar op rij verkozen tot Beste Website van het jaar!

Voor het tweede jaar op rij is Micazu verkozen tot Beste Website van het jaar in de categorie Hotels...