Het succesverhaal van Eifel-paradijs en Eifel-huisje
Monique en Pieter hebben 2 vakantiehuizen in de Eifel die ze al een aantal jaar succesvol via Micazu verhuren. Het hebben van een tweede woning was voor Pieter al langer een droom en nadat hij ook Monique wist te overtuigen, ging het stel 12 jaar geleden op zoek naar een vakantiehuis in Duitsland.
De huizen
“We hebben ons eerste vakantiehuis bij toeval gevonden”, vertelt Pieter. “We waren namelijk met een ander huis bezig. We hadden een prestentatie bijgewoond van een projectontwikkelaar die een failliet vakantiepark in Hessen nieuw leven ging inblazen, maar voordat we iets gingen tekenen, wilden wij het eerst met eigen ogen zien. Helaas waren we niet erg onder de indruk en besloten we dat dit het niet was voor ons. Toen we weer op de terugweg waren, reden we toevallig langs een bordje ‘Ferienpark’. Op dat moment zijn we daar niet gaan kijken, maar toen we thuis waren, zijn we meteen gaan googelen. We zagen dat de huizen op dat park veel beter bij onze wensen pasten en nadat we ook daar een kijkje hadden genomen, hebben we onze eerste vakantiewoning gekocht.”
Monique gaat verder: “Dit huis lag voor ons op een afstand van zo’n 450 km en dat bleek in de praktijk toch nog best een flinke eind te zijn, vooral als je er regelmatig naartoe wilt. We liepen sowieso al met het idee rond om nog een huisje erbij te kopen en toen zijn we naar de Eifel gaan kijken. Een gebied dat ook prachtig is! De Eifel heeft een verglijkbaar landschap als Hessen, maar dan net wat dichterbij.”
"Het is een ideaal vakantiegebied, 3 uurtjes rijden vanaf Utrecht en je zit in een totaal andere wereld."Pieter
“Ook onze zoektocht naar de tweede woning was niet standaard en we hebben geleerd dat je soms buiten de gebaande paden moet treden om een interessant huis te vinden”, vertelt Pieter. “Met een makelaar hadden we daar een woning bekeken, maar die vonden we te klein. Toen de makelaar was vertrokken, raakten wij in gesprek met de buurman. Die was nieuwsgierig en vroeg ons waar we precies naar op zoek waren en hij bood aan ons een aantal huizen in de omgeving te laten zien. Daar zat uiteindelijk ook onze eerste woning in de Eifel bij. Een paar jaar later hebben we ook nog het huis van de buurvrouw gekocht. Dit waren we helemaal niet van plan, maar toen de kans zich onverwachts voordeed, hebben we die met beide handen aangrepen. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat het huis van de buren te koop komt te staan!”
Eifel-huisje (rechts) en Eifel-paradijs (links) gebroederlijk naast elkaar.
“We hadden toen ook nog de woning in Hessen, maar die hebben we uiteindelijk verkocht”, gaat Monique verder. “We kwamen erachter dat het hebben van 3 vakantiehuizen te veel werk en geregel met zich meebracht, zowel qua onderhoud als qua verhuur. Met twee huizen naast elkaar is het voor ons allemaal een stuk praktischer geworden.”
Pieter: “Er valt veel te vertellen over een gebied waar je enthousiast over bent en zeker over de Eifel. Onze huisjes liggen op 500 meter hoogte en het gebied gaat tot zo’n 700 meter. Een omgeving waar wij zelf heel blij van worden. Het is een ideaal vakantiegebied, 3 uurtjes rijden vanaf Utrecht en je zit in een totaal andere wereld. Het landschap is heuvelachtig, er zijn veel bossen en het is er stil. Wij wonen in de stad en daar is altijd geluid, maar daar hoor je gewoon echt niks.”
Verhuren
“Vanaf het begin wisten we al dat we wilden gaan verhuren”, aldus Pieter. “Dat is financieel gezien het meest interessant. Als je een woning alleen voor jezelf hebt en niet verhuurt, kost dat natuurlijk alleen maar geld. Bij ons was de doelstelling om in ieder geval de kosten eruit te halen en als we er misschien wat aan zouden verdienen, dan zouden we dat weer kunnen gebruiken om de huizen te verbeteren. Zo heeft één van de huizen onlangs bijvoorbeeld een nieuwe keuken gekregen. Uiteindelijk hopen we dat als we ooit één van de huizen verkopen, het dan meer oplevert dan wat wij ervoor hebben betaald.”
De woonkamer van Eifel-paradijs
Monique: “Soms als je met anderen over de verhuur praat, denken zij dat het alleen maar voordelen heeft. Dat je helemaal binnenloopt door de verhuurinkomsten, maar ze vergeten dat het ook heel veel werk met zich meebrengt. Het is iets dat altijd doorgaat, ieder moment kan de telefoon gaan met iemand die wat wil weten of geïnteresseerd is, of je moet een huurcontract maken, of er is ergens een probleem dat opgelost moet worden. Ook moeten wij vaak een jaar van tevoren al bedenken wanneer we er zelf naartoe willen.”
“Dat kan soms wel een nadeel zijn”, gaat Pieter verder. “Het komt weleens voor dat wij een weekend op het oog hebben, maar dat het dan net geboekt wordt en we zelf niet meer kunnen. Het is natuurlijk fijn dat het verhuurd is, maar soms wel jammer dat je er niet heel spontaan naartoe kunt.”
Gouden tips
“Zorg dat je een doelgroep voor ogen hebt en pas je huis daarop aan”, zegt Pieter. “Richt je je bijvoorbeeld op gezinnen met kleine kinderen, dan moet je ervoor zorgen dat er spelletjes en een kinderzitje aanwezig zijn. Zorg ervoor dat de inrichting en faciliteiten passen bij je doelgroep.”
Monique gaat verder: “We proberen het mensen ook zo makkelijk mogelijk te maken. Thuis neem je misschien de meest hightech apparaten, maar in onze woningen hebben we bewust voor wat eenvoudigere versies gekozen. Zo begrijpt iedereen meteen hoe de magnetron werkt en hoef je niet eerst de handleiding erop na te slaan. Ook sturen we onze huurders een informatiepakket met daarin bijvoorbeeld een routebeschrijving, omgevingstips en belangrijke telefoonnummers.”
“Een andere tip is om ervoor te zorgen dat je een team hebt die daar aanwezig is en waarop je kunt vertrouwen”, zegt ze. “Wij hebben 3 mensen die het beheer ter plaatse doen, iemand die de schoonmaak doet en controleert of de huizen netjes zijn achtergelaten. Iemand die de tuinen onderhoudt en iemand die een soort van huismeester is en die gebeld kan worden als iets niet werkt of als er een spoedgevalletje is.” Pieter sluit aan: “We hebben best wat moeite moeten doen om de juiste mensen te vinden. We hebben ze via via gevonden, veel met mensen gepraat, kaartjes achtergelaten bij de lokale bakker, even bij het café naar binnenlopen.”
“Startende verhuurders wil ik ook aanraden om serieus naar feedback van huurders te vragen en vooral ook te luisteren”, gaat hij verder. “In onze begintijd hebben wij al onze gasten nagebeld. Natuurlijk om te horen of ze een fijn verblijf hadden gehad, maar ook vooral om ze te vragen of ze nog verbeterpunten voor ons hadden. Het is belangrijk om ze de juiste vragen te stellen om goede feedback te krijgen, zoals ‘Wat zou je veranderen als het jouw huis was?’ en ‘Waarom zou je het aanbevelen aan anderen?’. Deze informatie kun jij dan weer gebruiken om nog beter te worden."
Benieuwd naar de woningen? Bekijk dan hier Eifel-paradijs en hier Eifel-huisje.
Ontdek jouw ideale vakantiehuis bij Micazu!
🌍 Wereldwijd aanbod: Unieke vakantiehuizen in binnen- en buitenland.
🪙 Veilig betalen: Boek veilig en zonder boekingskosten.
🤝🏻 Boek direct bij de eigenaar: Persoonlijk contact voor vragen en lokale tips.
🏠 Vakantiehuizen voor iedereen: Van appartement tot villa, van tiny house tot kasteel.