Passata uit Campodiegoli

Passata uit Campodiegoli

In de Italiaanse streek Marche, in het plaatsje Campodiegoli, vind je Casa dei Nonni, het vakantiehuis van Christine en Alois. Ze zijn gek op de Italiaanse keuken en maken al meer dan 20 jaar hun eigen passata, de basis van veel Italiaanse gerechten. Inmiddels doen ze dit samen met Francesco, de kweker in het dorp. Benieuwd hoe dat zo is gekomen? Christine en Alois vertellen het je graag.

Passata uit CampodiegoliAlois en Christine met hun kleinkinderen

Alois: “Ons vakantiehuis ligt aan de rand van Campodiegoli. Het is een rustig dorpje, maar ook levendig. Veel van de bewoners zijn gepensioneerd en genieten er van hun oude dag, maar ook jonge gezinnen met kinderen hebben er hun plek gevonden. Het leven is er heel gemoedelijk. Het dorpsplein is langwerpig en aan de zijkant is de oude wasplaats. Er staat was te drogen en tegen de avond zet men de stoelen buiten en wordt de barbecue op het plein aangestoken.” 

Passata uit Campodiegoli
Het dorpje Campodiegoli

“Neem je op het plein een van de zijstraten en dan een korte klim naar boven, dan kom je aan Casa dei Nonni”, gaat Christine verder. “We hebben daar nu al ruim vijf jaar onze stek gevonden en genieten van elk moment dat we er kunnen vertoeven. We zijn inmiddels ook al aardig ingeburgerd. Zo zijn we nu lid van de ‘circolo’ en pikken regelmatig een feestmaal mee tijdens Pasen, Hemelvaart, Sabato di Ferragosto of een andere gelegenheid. Bij een werkgroep die oude pelgrimspaden in ere hersteld, helpen wij ook een handje mee.” 

Passata uit Campodiegoli
Een oude pelgrimsweg wordt in ere hersteld door een groep vrijwilligers uit Campodiegoli

Alois: “We zijn ook gek op de Italiaanse keuken. In België maken wij al 20 jaar onze passata zelf van tomaten gekocht op de markt en we kunnen niet meer zonder. We zijn er ooit mee begonnen, aangestoken door Pinucia, lerares Italiaans, die eenmaal per jaar een kookles gaf en daarbij haar zelfgemaakte passata meebracht. Van mijn zus hadden we de tip gekregen dat steriliseren van de flessen ook in de oven kan en sindsdien klinkt er minstens eenmaal per jaar in onze keuken de symfonie van dichtklikkende literflessen tomatensap. Bij een dozijn stoppen we niet, want er moet genoeg zijn om een hele winter door te komen. Onze kinderen weten het: de lekkerste tomatensoep of spaghettisaus kan je alleen maar maken met echte passata di pomodoro.” 

“Zou echte Italiaanse passata dan nog lekkerder kunnen zijn, was een vraag die al lang op een antwoord wachtte”, gaat hij verder. “Zeker nu we onze stek eigen plek in Italië gevonden hadden. In België kan je vers geïmporteerde tomaten voor passata kopen uit Italië. Maar het knaagde een beetje: wat met al die bakjes die dan toch weer weggegooid moesten worden en zijn we er wel zeker van dat die kwekers echt biologisch verbouwen.” 

Passata uit Campodiegoli

“Met deze aarzeling in het achterhoofd zijn we vorig jaar naar Italië getrokken”, gaat Christine verder. “We hadden onze eigen dichte aanhangwagen mee en zouden zelf daar wel eens rondkijken om te zien of we daar aan tomaten konden komen. Door onze contacten en door zelf goed rond te kijken, zijn we terecht gekomen bij Francesco, de doctor-tuinier van Campodiegoli. We hadden het niet beter kunnen treffen. Hij is nog een jonge tuinier, maar het groenten kweken zit hem in de genen en voor tien of meer rijen tomaten van zo’n 30 meter draait hij zijn hand niet om. Alles is zo professioneel mogelijk en toch ook biologisch en zorgvuldig uitgekozen plantgoed met de goede soorten en weinig onderhoud.” 

Passata uit Campodiegoli
Bio groentepakket vers geleverd door Francesco

“De groentepakketten van Francesco, die we nu steevast bestellen en ook aan onze gasten aanbieden, levert hij volgens planning af vooraan op onze oprit. Voor passata bestelden we eerst 40 kilo en hebben we dan ter plaatse ingemaakt. Van Marilène, onze buurvrouw, kregen we een passapomodoro (een tomatenpers) en aan potten geen gebrek in de lokale winkels. Toen we bijna huiswaarts moesten eind augustus, bestelden we nog eens 60 kilo. Deze werden door Francesco geplukt en keurig in de bakjes gedaan die we zelf hadden meegebracht. Ze overleefden de reis goed en na aankomst in België hebben we ze ingemaakt. Intussen is het meeste al gesneuveld in onze tomatensoep of spaghettisaus of in die van onze kinderen. De smaak van Italië in onze eigen kelder.”

Wil jij de tomaten van Francesco ook wel eens proberen? Bekijk de advertentie van Casa dei Nonni dan hier!

Micazu

Heb je nog vragen?

E-mail: [email protected]


Deel dit bericht via

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Het is najaar 2016 dat mijn vrouw Leanda en ik na veel wikken en wegen besloten om op zoek te gaan 

Kom genieten in Omaine Pouzoult

Kom genieten in Omaine Pouzoult

Soms heb je het idee: ik wil wel eens wat anders! Meer zien, meer beleven, meer ontdekken….

Droomhuis in Oberpinzgau
13 December 2021

Droomhuis in Oberpinzgau

Het was in het voorjaar van 2018 dat wij besloten van Groningen te emigreren naar......

Onder de Toscaanse zon
6 December 2021

Onder de Toscaanse zon

Wij, Hein en Janneke, kochten ons huis al in 2008 onder de veelal schijnende Toscaanse zon. 

Uniek vakantie appartement PuraVida Playa

Uniek vakantie appartement PuraVida Playa

Wij zijn Ilse & Danny. Wij zijn sinds november 2017 de trotse eigenaars van ons vakantieappartement

Leven als een god in Griekenland

Leven als een god in Griekenland 

Ben je nog nooit in Griekenland op vakantie geweest? Dan gaat daar nu verandering in komen!

Een pension in de bergen

Een pension in de bergen

Al jaren hadden wij een droom om een pension in de bergen te hebben! Maar daar bleef niet bij.

Voel je thuis op curacao

Voel je thuis op Curaçao

Vidanova is een gloednieuwe adembenemende villa op Curaçao, gelegen in de luxe villawijk Vista Royal.

Verliefd op Toscane

Verliefd op Toscane

In 2001 kwamen wij via een vriend in de buurt bij een soort van toeval op deze plek terecht in het zuidoosten van Toscane,....

Een plekje van rust in gelderland

Een plekje van rust in Gelderland

Even terug in de tijd, het ontstaan van Vakantiehuis Mon Repos. Rond 1980 stond er op het perceel aan de Prinsenweg een klein, houten huisje, Mon Repos. 

Een gedroomd vakantiehuis

Een gedroomd vakantiehuis

Ons chalet in Verchaix staat sinds kort aangeboden op Micazu. Zelf heeft ons gezin al een geschiedenis van meer dan 20 jaar met dit chalet.

Thuis in Bolsena

Thuis in Bolsena

Meer dan 40 jaar geleden hebben wij onze eerste stappen gezet aan het Lago di Bolsena. Iedere zomervakantie tuften we met ons gezin ...

van-finland-naar-frankrijk

Van Finland naar Frankrijk

Na een zoektocht van ruim twee jaar is het ons gelukt een prachtig landgoedje te vinden in de Dordogne in Frankrijk.

De perfecte plek in de algarve

De perfecte plek in de algarve

Na een zoektocht van meer dan 4 jaren door heel  Zuid Europa,  hebben Christine en Peter de perfecte plek gevonden om hun dromen om te zetten....

Wie wonen er op het bergje bij Finca Las Nuevas

Daar zaten we dan midden in de tropen, Robert, Pascalle, Joanne en Oek, een Nederlands gezin. 

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Carmen en Ger Eikendal kwamen in 1975, na het behalen van hun havodiploma’s, voor het eerst in Cilento in Italië. Met een gehuurd...

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Ruim 20 jaar geleden hebben Nicole Schulte en Guido Quaadvliet het roer omgegooid en zijn ze met hun 2 dochters (toen 5 en 7 jaar oud) naar de...

Wildwatervaren in de Eifel

Wildwatervaren in de Eifel

In 2015 besloten Anja en Twan Spierings iets te gaan kopen in de Eifel. Dat iets moest een groter pand zijn waarin ze voldoende...

Passata uit Campodiegoli

Passata uit Campodiegoli

In de Italiaanse streek Marche, in het plaatsje Campodiegoli, vind je Casa dei Nonni, het vakantiehuis van Christine en...