Passata uit Campodiegoli
In de Italiaanse streek Marche, in het plaatsje Campodiegoli, vind je Casa dei Nonni, het vakantiehuis van Christine en Alois. Ze zijn gek op de Italiaanse keuken en maken al meer dan 20 jaar hun eigen passata, de basis van veel Italiaanse gerechten. Inmiddels doen ze dit samen met Francesco, de kweker in het dorp. Benieuwd hoe dat zo is gekomen? Christine en Alois vertellen het je graag.
Alois en Christine met hun kleinkinderen
Alois: “Ons vakantiehuis ligt aan de rand van Campodiegoli. Het is een rustig dorpje, maar ook levendig. Veel van de bewoners zijn gepensioneerd en genieten er van hun oude dag, maar ook jonge gezinnen met kinderen hebben er hun plek gevonden. Het leven is er heel gemoedelijk. Het dorpsplein is langwerpig en aan de zijkant is de oude wasplaats. Er staat was te drogen en tegen de avond zet men de stoelen buiten en wordt de barbecue op het plein aangestoken.”
“Neem je op het plein een van de zijstraten en dan een korte klim naar boven, dan kom je aan Casa dei Nonni”, gaat Christine verder. “We hebben daar nu al ruim vijf jaar onze stek gevonden en genieten van elk moment dat we er kunnen vertoeven. We zijn inmiddels ook al aardig ingeburgerd. Zo zijn we nu lid van de ‘circolo’ en pikken regelmatig een feestmaal mee tijdens Pasen, Hemelvaart, Sabato di Ferragosto of een andere gelegenheid. Bij een werkgroep die oude pelgrimspaden in ere hersteld, helpen wij ook een handje mee.”
Een oude pelgrimsweg wordt in ere hersteld door een groep vrijwilligers uit Campodiegoli
Alois: “We zijn ook gek op de Italiaanse keuken. In België maken wij al 20 jaar onze passata zelf van tomaten gekocht op de markt en we kunnen niet meer zonder. We zijn er ooit mee begonnen, aangestoken door Pinucia, lerares Italiaans, die eenmaal per jaar een kookles gaf en daarbij haar zelfgemaakte passata meebracht. Van mijn zus hadden we de tip gekregen dat steriliseren van de flessen ook in de oven kan en sindsdien klinkt er minstens eenmaal per jaar in onze keuken de symfonie van dichtklikkende literflessen tomatensap. Bij een dozijn stoppen we niet, want er moet genoeg zijn om een hele winter door te komen. Onze kinderen weten het: de lekkerste tomatensoep of spaghettisaus kan je alleen maar maken met echte passata di pomodoro.”
“Zou echte Italiaanse passata dan nog lekkerder kunnen zijn, was een vraag die al lang op een antwoord wachtte”, gaat hij verder. “Zeker nu we onze stek eigen plek in Italië gevonden hadden. In België kan je vers geïmporteerde tomaten voor passata kopen uit Italië. Maar het knaagde een beetje: wat met al die bakjes die dan toch weer weggegooid moesten worden en zijn we er wel zeker van dat die kwekers echt biologisch verbouwen.”
“Met deze aarzeling in het achterhoofd zijn we vorig jaar naar Italië getrokken”, gaat Christine verder. “We hadden onze eigen dichte aanhangwagen mee en zouden zelf daar wel eens rondkijken om te zien of we daar aan tomaten konden komen. Door onze contacten en door zelf goed rond te kijken, zijn we terecht gekomen bij Francesco, de doctor-tuinier van Campodiegoli. We hadden het niet beter kunnen treffen. Hij is nog een jonge tuinier, maar het groenten kweken zit hem in de genen en voor tien of meer rijen tomaten van zo’n 30 meter draait hij zijn hand niet om. Alles is zo professioneel mogelijk en toch ook biologisch en zorgvuldig uitgekozen plantgoed met de goede soorten en weinig onderhoud.”
Bio groentepakket vers geleverd door Francesco
“De groentepakketten van Francesco, die we nu steevast bestellen en ook aan onze gasten aanbieden, levert hij volgens planning af vooraan op onze oprit. Voor passata bestelden we eerst 40 kilo en hebben we dan ter plaatse ingemaakt. Van Marilène, onze buurvrouw, kregen we een passapomodoro (een tomatenpers) en aan potten geen gebrek in de lokale winkels. Toen we bijna huiswaarts moesten eind augustus, bestelden we nog eens 60 kilo. Deze werden door Francesco geplukt en keurig in de bakjes gedaan die we zelf hadden meegebracht. Ze overleefden de reis goed en na aankomst in België hebben we ze ingemaakt. Intussen is het meeste al gesneuveld in onze tomatensoep of spaghettisaus of in die van onze kinderen. De smaak van Italië in onze eigen kelder.”
Wil jij de tomaten van Francesco ook wel eens proberen? Bekijk de advertentie van Casa dei Nonni dan hier!
Ontdek jouw ideale vakantiehuis bij Micazu!
🌍 Wereldwijd aanbod: Unieke vakantiehuizen in binnen- en buitenland.
🪙 Veilig betalen: Boek veilig en zonder boekingskosten.
🤝🏻 Boek direct bij de eigenaar: Persoonlijk contact voor vragen en lokale tips.
🏠 Vakantiehuizen voor iedereen: Van appartement tot villa, van tiny house tot kasteel.