Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland

Al sinds de jaren 70 kwam Susanne Boogaert-Kamstra als klein meisje in het vakantiehuisje van haar ouders in Friesland. In 2020 is haar droom uitgekomen en heeft ze samen met haar man het huisje overgenomen om er zelf van te genieten en om het te verhuren aan mensen die ook willen genieten van deze knusse arbeiderswoning uit 1842 in een pittoresk dorpje.

Ook dochter Rebecca, die haar hele leven al in Húns komt, is groot fan en ze heeft haar favoriete herinneringen en tips op papier gezet.

Familiegeschiedenis van een vakantiehuisje in Friesland

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland
Verhuurder Susanne

Susanne: "Daar zaten we dan; met z’n vijven in een Renault Dauphine van Haarlem naar Friesland. Vader en moeder voorin en ik met mijn tweede grote broers achterin. 

Elke zomer zaten we zeven weken in het kleine huisje in Húns. Die weken leken trouwens meer op kamperen dan nu het geval is. Koken en warm water moesten worden geregeld met behulp van gasflessen en er was ook nog geen douche of wc. Met z’n vijven deelden we een klein chemisch toiletje dat mijn vader een paar keer per week moest legen. De grote pot vol met uitwerpselen werd voorzichtig in het oude Dauphientje gezet en vervolgens tufte mijn vader heel behoedzaam naar de dump.

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland
De woning vroeger

De ouders van mijn moeder waren geboren in Mantgum en Akkrum, twee dorpjes vlakbij Húns. Mijn grootouders vonden het dan ook geweldig dat hun dochter nu een klein vakantiehuisje had vlak bij hun oude geboortegrond. Pake en beppe kwamen dan ook regelmatig op bezoek bij hun dochter en de kleinkinderen.

Mijn broers en ik kwamen die zomerse weken prima door. We hadden ontzettende lol. We speelden met de dorpskinderen op het veld, we sprongen met de polsstok over slootjes, we fietsten naar de supermarkt in Winsum voor snoep en we gingen vaak met het bootje weg. Soms voeren we naar het viaduct onder de Westergowei om een fikkie te stoken en aardappelen te poffen.

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland
De zonnige achtertuin op het zuiden met een heerlijke loungebank

Elk jaar was er een kermis in het dorp; de merke. In de weken voor de merke deden we vaak heitje voor een karweitje, zodat we genoeg centjes hadden om uit te geven op de kermis. De merke had een draaimolen die in de avond werd omgetoverd tot zweefmolen. Verder waren er altijd heel veel spelletjes op het veld. Zoals kaatsen en petjeballen. We deden vaak met z’n vijven mee met de spelletjes tijdens de merke. Omdat we meteen een groot team waren, sleepten we dus altijd wel wat prijzen in de wacht. Zo hing er bijna elk jaar wel een krans aan de muur van het huis voor onze winst tijdens het kaatsen.

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland
De familie won regelmatig een krans met kaatsen

De kermis is helaas niet meer zo groot als vroeger. De draaimolen, schiettent en touwtjetrektent komen niet meer. In plaats daarvan laten de dorpsgenoten nu elk jaar een groot springkussen aanrukken waar de kinderen van het dorp de hele dag op kunnen stuiteren.

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in Friesland
In 2021 is de oude schapenstal verbouwd tot luxe woonkeuken

Mijn broers en ik sliepen meestal op de grote open zolder. Vaak ook met kinderen van het dorp erbij. Soms sliep ik ook met een vriendin in de bedstede. Dat was superspannend. We hadden eerst heel veel snoep gehaald in Winsum dat we dan opaten in de bedstede. De volgende dag werden we dan wakker tussen allemaal toverballen.

Toen ikzelf kinderen kreeg, ging ik ook wekenlang naar Friesland. Onze kinderen Mathijs en Rebecca zijn dus, net als ik, ook opgeroeid met vakanties in Húns. En zo herhaalden de lol en de avonturen zich weer naar de volgende generatie!"

Rebecca’s herinneringen aan Húns

Familiegeschiedenis van een arbeidershuisje in FrieslandDochter Rebecca

Dochter Rebecca vertelt: “Ook al ben ik opgegroeid in Haarlem, mijn tweede thuis is Húns. Toen er werd gepraat over het verkopen van ons vakantiehuisje in Húns, stond ik te vechten tegen de tranen. Maar omdat mijn ouders het huisje hebben overgenomen, hoef ik gelukkig nog lang geen afscheid te nemen van ons Friese, authentieke vakantiehuisje.”

Dit is waarom ik nu al zin heb in alle vakanties in Friesland die nog gaan komen:

Het kaatsveld

Als je Húns binnenrijdt. valt het kaatsveld als eerste op. De voortuin van het vakantiehuisje is misschien wat klein, maar dat wordt groots gecompenseerd door het kaatsveld voor de deur. Met een beetje mazzel maakt het dorp er in de winter een schaatsbaan van en staat er in de zomer een klein kermisje. Honkballen op het kaatsveld, dat is mijn favoriete activiteit. Maar of er nou wordt gevoetbald, geschaatst, geschommeld of gekaatst; het veld zorgt hoe dan ook voor ontzettend veel plezier.

De achtertuin

Voordat je het huisje binnenloopt, zorgt de grote, kleurrijke achtertuin voor een warm welkom. Die achtertuin is dé plek waar ik mijn fijnste Húns-herinneringen aan te danken heb. Herinneringen over zonovergoten ontbijtjes in mijn pyjama, uitzicht op grazende Friese paarden, klieren in de gigantische hangmat en met de hele familie genieten van koffie met oranjekoek (een Fries gebakje wat zeker het proberen waard is!). De achtertuin is een plek die gaat zorgen voor nog veel meer herinneringen. En misschien ook wel voor jou.

De bedstede

Het meest authentieke gedeelte van het vakantiehuisje is de bedstede. Vroeger viel ik daar in slaap met geroezemoes op de achtergrond van mijn kaartende familie in de huiskamer. Mijn broertje kan de bedstede nog niet loslaten en heeft daar vorige zomer nog met zijn lange lichaam geslapen en filmpjes gekeken. Groot gelijk hoor, want dat gezellige, knusse gevoel wens ik iedereen toe.

Varen in de Boalserter Feart

Vijf minuutjes lopen en je staat bij ons bootje. Vanaf daar kan je varen naar nabijgelegen dorpjes of kan je aanmeren op elk willekeurig weiland voor een picknick. Varen doe ik het liefst met de surfplank achter de boot waar iedereen altijd stuk voor stuk vanaf valt. Eigenlijk is het stiekem sneller om naar Baard of Oosterlittens te lopen, maar op de surfplank is het wel verreweg het leukst.

Vakantie in eigen land

Al zolang ik mij kan herinneren hebben wij vakantie na vakantie met de hele familie doorgebracht in Húns. Dat heerlijke vakantiegevoel ligt voor mij maar op 1,5 uur afstand. Een korte rit in de auto leidt tot alle bovenstaande geluksmomenten, een andere omgeving, een andere geur en het verdwijnen van mijn dagelijkse school- en werkroutine. Dus, ik stap even in de auto. Oant sjen (tot ziens) in Friesland!

Door de verhalen van Susanne en Rebecca zijn wij helemaal enthousiast geworden! Jij ook? Bekijk dan het Friese arbeidershuisje hier.

Micazu

Ontdek jouw ideale vakantiehuis bij Micazu!

🌍 Wereldwijd aanbod: Unieke vakantiehuizen in binnen- en buitenland.

🪙 Veilig betalen: Boek veilig en zonder boekingskosten.

🤝🏻 Boek direct bij de eigenaar: Persoonlijk contact voor vragen en lokale tips.

🏠 Vakantiehuizen voor iedereen: Van appartement tot villa, van tiny house tot kasteel.


Deel dit bericht via

#134 - Meet Micazu medewerker Klara

 'Als ik op vakantie ga, plan ik het tot in detail uit met behulp van een reisgids.' Benieuwd naar Klara haar favoriete vakantiehuis?

Lees het verhaal van Klara

#133 - Het verhaal van verhuurder Wout

Wout is een enthousiaste verhuurder van meerdere vakantiehuizen op Micazu. We hopen dat onze gasten net zo verliefd worden op de huizen als wij.

Lees het verhaal van verhuurder Wout

#132 - Meet Micazu medeweker Annemiek

Maak kennis met Annemiek, onze Content Manager. Haar favoriete vakantieland is Italië. Zullen daar ook haar favoriete vakantiehuizen staan?

Maak kennis met Annemiek

#131 - Top 5 meivakantie bestemmingen

De meivakantie is het perfecte moment om quality time door te brengen met het hele gezin. Ga jij erop uit?

Top 5 bestemmingen voor de meivakantie

#130 - Romantische vakantieverblijven

Op zoek naar de ultieme romantische vakantiebestemming voor jou en je geliefde? Ontdek het hier!

Vakantiehuizen voor stellen

#129 - Meet Micazu medewerker Ellen

Maak kennis met Ellen, Head of Customer Care! Kiest zij voor een Cruise vakantie of toch voor vaste land?

Maak kennis met Ellen

#128 - Meet Micazu medewerker Benjamin

Maak kennis met onze Sales Manager Benjamin! Wil je weten wat zijn favoriete vakantiebestemming is? Lees dan verder.

Maak kennis met Benjamin

#127 - Top 5 Spaanse droom vakantiehuizen

Droom weg bij deze prachtige vakantiehuizen in het geliefde Spanje! Lees snel verder en laat je inspireren.

Spaanse droom vakantiehuizen

4 december 2023

#126- De leukste kerstmarkten van 2023

Een van de beste manieren om écht in de kerststemming te komen? Een bezoek aan een kerstmarkt.  

Kerstmarkten 2023

6 november 2023

#125- Overzicht vakakantiedagen 2023- 2024

Zet jij alle vakanties en vrije dagen van 2024 in je agenda?                                                                        

4 oktober 2023

#124- De mooiste groepsaccommodaties op Micazu

In deze blog nemen we je mee langs enkele van de mooiste groepsaccommodaties voor 15 personen of meer die je op Micazu kunt vinden.

Ontdek ze hier

20 september 2023

#123 - He ho, lets go! He hi let's ski!

Hallo wintersporters! Ben jij al helemaal klaar voor de piste? Maar heb je nog geen vakantiehuis gevonden? Laat je door ons inspireren!  

Wintersport inspiratie

12 september 2023

#122 - Tiny house get away

Beleef de wereld van tiny houses, wij hebben een prachtig aanbod van verschillende huisjes klaar staan!         

Tiny top 10!

30 augustus 2023

#122 - Vakantiehuizen in de herfstvakantie

Het einde van de zomer is in zicht, hier en daar dwarrelt er al een blaadje van een boom. Hoog tijd om eens over de herfstvakantie na te denken.          

Ontdek de herfst

3 augustus 2023

#121 - Opzoek naar een oneindige zomer

Inspiratie voor een heerlijke nazomer! Ondek een oneindige zomer en prachtige plekken.                       

Ontdek het hier

3 augustus 2023

#120 - Zoet water op Kreta

Deze blog is geschreven Marcus en Monique, trotse eigenaren van het kleinschalige vakantieresort Galini Breeze, gelegen op Kreta.  

Lees meer

#119 - Op vakantie met de hond

Kwispelende staarten en avontuurlijke pootafdrukken in het zand - vakantie met je trouwe viervoeter kan een onvergetelijke ervaring zijn! 

Lees meer

#118 - Op vakantie met de kinderen

De zomervakantie is begonnen! Wij geven jou een handjevol tips over hoe je de zomervakantie voor jouw gezin onvergetelijk maakt.

#117 - Top 10 vakantiehuizen met privé zwembad

Van adembenemende infinity pools met zicht op zee tot betoverende bergzwembaden om bij weg te dromen. Bekijk onze top 10!

Top 10!

#116 - Top 10 Spaanse vakantiehuizen

Spanje is een geliefde bestemming onder Nederlandse vakantiegangers, en wij delen graag onze favorieten met jou. 

Lees meer

#115 - 9 tips: Duurzaam op vakantie

Lees meer over hoe je een duurzaam vakantiehuis kiest, milieuvriendelijker reist en bewust omgaat met energie en water tijdens je vakantie. 

- ⏱️ Leestijd: 4 min

#114 - 5 tips om voordelig op vakatie te gaan!

Wij geven jou 5 handige tips om voordelig jouw vakantiehuis via Micazu te boeken. Voor elk budget een breed aanbod.

Lees onze tips!

Le Jardin du Jauny: rust, ruimte en natuur
- ⏱️ Leestijd: 3 min

#113 - Ons droomhuis Casa Colorado

Casa Colorado was het allereerste huis dat Menno en Jolanda bezochten. Het was liefde op het eerste gezicht.

Lees het verhaal van Casa Colorado

Alt
- ⏱️ Leestijd: 4 min

#111 - B&B in het 'best bewaarde geheim van Italië'

'Tijdens een van onze Italië reizen hebben we in 2010 samen besloten om het roer om te gooien om een B&B te gaan runnen in Italië.'

Lees het verhaal van Peter & Karin

TOP 10 nieuwste huizen in september

Van een tropische villa in Zuid-Afrika tot een B&B in de bergen van de Dolomieten. Ik heb een Top 10 gemaakt met mijn favoriete nieuwste huizen.

25 september 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#110 - Een reis door de tijd

‘Een prachtige route brengt mij naar het kasteel uit 1634. Ik ben direct betoverd. In de eeuwenoude hal kom ik de kasteelheer tegen. (...)'

Lees het verhaal van Mayke

19 september 2022  - ⏱️ Leestijd: 3 min

Vijf mooie herfstbestemmingen

We hebben 5 tips voor je met mooie bestemmingen voor de herfstvakantie. Misschien doe je wel wat inspiratie op voor een kleurrijke vakantie!

Bekijk onze 5 tips

11 september 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#109 - Oneindig blauw op Sicilië

Mijn droom is altijd geweest om een huis in Spanje te kopen. Maar dromen veranderen en door omstandigheden en de pandemie veranderde...'

⏱️ Leestijd: 3 min
#108 - Ons leven op Kreta

'Oh oh Cherso, dat is toch meestal de eerste reactie als ik zeg dat we een huis op Kreta hebben. Maar gelukkig is Kreta veel meer dan dat!

Lees het verhaal van Alex en Karin

21 augustus 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#107 - Met de kippen op stok gaan in Baexem

'Toen we ons huis in 1989 met zes kippenhokken kochten, waren we al gelijk verliefd op de prachtige locatie aan de rand van het landelijke...'

Alt
14 augustus 2022 - ⏱️ Leestijd: 3 min

#106 - Op avontuur op het Franse platteland

'Ondertussen wonen we nu alweer 20 jaar met veel plezier in Briare. Maar in het begin wilde ik helemaal geen huis in Frankrijk...'

11 augustus 2022  -⏱️ Leestijd: 5 min

Mijn reiservaringen op 5 bijzondere eilanden

MICAZU VERTELT// Deze maand vroegen we aan Ellen (Head of Customer Care) wat haar favoriete reisbestemming is. 🏝️

7 augustus 2022 ⏱️ Leestijd: 3 min

#105 - Waarom wij kozen voor de Zilverkust

'Met onze pensionering in zicht, bekroop ons het onweerstaanbare gevoel om nog voor een eigen plekje in het Zuiden te gaan.'

 ⏱️ Leestijd: 2 min

#104 - Dit wordt mijn boshuisje!

'Ik was eigenlijk nog verbaasd dat het nog te koop stond. Een charmant chaletje aan de rand van het park, aan de rand van het bos, aan de rand (...)

24 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 2 min

#103 - Lekker dichtbij en toch volop Frankrijk 

Soms kom je op een plek waar je je gelijk thuis voelt.  Dat ervaarde ook de familie Zeeman tijdens een vakantie in een gehucht genaamd ...

Alt
10 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Mijn liefde voor treinreizen

Ga eens met de trein en kom ontspannen aan!🚂 Onze Annemiek is zó gek op treinvakanties dat ze er een blogpost over heeft geschreven.

Alt
7 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Volg de Tour de France, deel 2

Tour de fans, hier is deel 2 van het blog door onze Tour-kenner Herman! Micazu neemt je graag mee tijdens deze prestigieuze wielerwedstrijd.

Alt
2 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Volg de Tour de France, deel 1

Tour de fans, we hebben wat leuks voor jullie! 🚴🏽 Micazu neemt je graag mee tijdens deze prestigieuze wielerwedstrijd.

3 juli 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#102 - Genieten aan de Adriatische Zee

Het was in 2001 dat wij, Vinka en Pieter, op een unieke plek onze gedroomde vakantiewoning in Kroatië vonden. Lees het verhaal van Vinka en Pieter

⏱️ Leestijd: 2 min

#101 - Stramproy, goed voor hart en ziel

Het was in de zomer van 2018 dat ik voor het eerst meedeed aan een recreatieve trimloop in Stramproy.

nog-steeds-verliefd-op-curacao
⏱️ Leestijd: 2 min

#100 - Nog steeds verliefd op Curaçao

In 2008 zijn wij op Curaçao komen wonen. We waren er al een aantal keer met de kinderen op vakantie...

Genieten in Portugal
⏱️ Leestijd: 2 min

#99 - Genieten in São Martinho do Porto

Even een paar dagen er lekker tussen uit, in de zon zitten en genieten, meer eisen hadden we niet.

Italie: Welkom bij Casa Barbabella

#98 - Welkom bij Casa Barbabella

Iedere keer wanneer ik thuis kom bij Casa Barbabella leg ik even mijn hand op de pietra buitenmuur.

Ontdek de magie van Lagrenie

#97 - Ontdek de magie van Lagrenie

Lagrenie is onze uitgekomen droom. Wij wonen hier nu tien jaar en verwonderen ons nog elke dag om...

Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

#96 - Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

Als fervente wereldreizigers, waren mijn man en ik het eens dat we nooit een huis...

Een onvergetelijk vakantie op de Veluwe
2 mei 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#95 - Een onvergetelijke vakantie op de Veluwe.

Wij hebben jaren een chalet in Zeeland gehad. Maar iedere keer op en neer naar Zeeuws-Vlaanderen...

Een klein paradijs aan de Toscaanse kust
18 april 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#94 - Een klein paradijs aan de Toscaanse kust

Lidia Bernabei en Giovanni Amoroso uit Haarlem zijn sinds maart 2015 de gelukkige eigenaars van..

Top 10 nieuwste huizen in maart
18 april 2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

Top 10 nieuwste huizen in maart.

Elke maand komen er op Micazu veel nieuwe vakantiehuizen bij die je kunt huren. 

Ons eigen plekje in Portugal
11 april 2022

#93 - Ons eigen plekje in Portugal

Sinds april 2018 zijn wij de trotse eigenaar van villa “Casal da Cana” in de buurt van Lissabon.

Tips voor de meivakantie
6 april 2022

Tips voor de meivakantie

Het is alweer bijna meivakantie. Ga er lekker op uit, geniet van de lange dagen en (hopelijk) van d

Sprookjesachtig overnachten
5 april 2022

#92 - Sprookjesachtig overnachten

In eerste instantie was het de wenteltrap, gehakt uit zandkleurig graniet, maar ook de....

Samen met de auto op vakantie
1 april 2022

Samen met de auto op vakantie

Weet je wat zo leuk is aan op vakantie gaan met de auto? Je kunt gaan en staan waar je wilt!

De parel van de schatkamer van Twente
21 maart 2022

#90 - De parel van de schatkamer van Twente

Wij Anneke en Peter hebben tot 2019 in een woonwijk van Oldenzaal gewoond. 

Op ontdekking in Kroatië

#91 - Op ontdekking in Kroatië

Het begon met een droom, misschien wel herkenbaar. Je komt al jaren op een plek....

14 maart 2022

#87 - Het relaxte leven in Spanje

Ronald en Lianne waren al een tijdje op zoek en hadden bijna de moed al opgegeven. 

Op avontuur in Boa Vista

#89 - Op avontuur in Boa Vista

Toen wij (Kristof en Frederik) voor het eerst Quita Charlotte zagen was het nog geen liefde ...

Genieten van Italië zonder massatoerisme

#86 - Genieten van Italië 

Wij zijn de familie Burger. We hebben sinds 2017 twee vakantiehuizen in Tavernola Bergamasca. 

Texel bleek een schot in de roos te zijn

#85 - Texel bleek een schot in de roos te zijn

Na eindeloos “proberen” kregen wij toch onverwacht op oudere leeftijd twee dochters. 

Op ontdekking in Sauerland
8 februari2022 ⏱️ Leestijd: 4 min

#84 - Op ontdekking in Sauerland

Op een saaie zondagmiddag middenin de coronatijd kwam Waldhaus Winterberg

Het hele jaar door genieten in Spanje

#83 - Het hele jaar door genieten in Spanje

Wij (Richard en Jolanda) hebben sinds 2019 een prachtige villa in Jalon aan de Costa Blanca. 

Country house Montesoffio

#82 - Onze droomplek in Italië

Toen wij aan het begin van deze eeuw ons 'Country house Montesoffio' in de regio Le 

Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

#81 - Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

Hoe startte ons “ik vertrek verhaal”? Daarvoor gaan we terug naar 22 juni 1955. 

Even helemaal tot rust komen in Portugal

#80 - Even helemaal tot rust komen 

Al snel nadat mijn man en ik elkaar 16 jaar geleden tijdens een full moon party hadden...

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

#78 - Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Het is najaar 2016 dat mijn vrouw Leanda en ik na veel wikken en wegen besloten om op zoek te gaan