Een gedroomd vakantiehuis

Een gedroomd vakantiehuis

Ons chalet in Verchaix staat sinds kort aangeboden op Micazu. Zelf heeft ons gezin al een geschiedenis van meer dan 20 jaar met dit chalet. Dat begon eind jaren ’90 met een gedroomd vakantiehuis. Met toen nog drie jonge kinderen leek het ons ideaal om een vertrouwde plek te hebben waar de kinderen ook een beetje hun eigen gang konden gaan. De droom begon breed met een waaier van romantische beelden.

Een afgelegen oude boerderij of watermolen, een huis aan zee, wel of niet dichtbij een stad. Er zijn zoveel mooie plekken. Nadat wij met een bevriend stel kerst hadden gevierd in de Dolomieten, rijpte bij ons de waardering voor wintersportmogelijkheden onder handbereik met mogelijkheden voor het hele jaar. 

Een gedroomd vakantiehuis

Niet snel daarna lieten we onze keuze vallen op de Haute Savoie. De compromisloos hoge bergen en de internationale allure van plaatsen als Morzine en Chamonix spraken ons aan. En zeker niet onbelangrijk voor een gezin met drie kleine kinderen: het is goed te berijden in één dag.

Na een speurtocht op internet hebben we een herfstvakantie besteed aan het beter verkennen van het huizenaanbod. Wandelingen langs vitrines van makelaars, huizen bezichtigen, dorpjes bekijken. In eerste instantie leek ons een chalet of appartement dichtbij de piste wel wat. Als je ter plaatse gaat kijken, ervaar je andere invalshoeken. Dan valt op dat er twee soorten adressen dichtbij de piste zijn.

Een gedroomd vakantiehuis

De eerste categorie ligt op een noordhelling, de tweede categorie hoog op een berg. Een chalet op een noordhelling is koud en donker. Dat scheelt al vlug 5 grC en enkele uren zonlicht per etmaal. Een chalet hoog op de berg is dan wel zonnig maar het is daar ook duidelijk kouder en de kans is groot dat je bij aankomst in de winter sneeuwkettingen nodig hebt. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat een zuidhelling voor ons veel aantrekkelijker was.  

Ons oog viel op het dal van de Giffre. 

En waar we in eerste instantie keken naar keurig afgebouwde en door makelaars aangeboden chalets, werd het een casco met een Belgisch telefoonnummer op de gevel. Het bleek de voormalige droom van meneer Bernier. Zijn droom was vastgelopen in zakelijke en gezondheidsproblemen en hij wilde het verkopen. Niet vies van klussen, werd het onze droom. We hebben er, met inmiddels vier kinderen, geen dag spijt van gehad. 

Een gedroomd vakantiehuis

Via de rivier de Arve komt het water van de Giffre in Lac Leman (Meer van Genève). La Sittelle ligt op de zuidhelling op 200 meter boven het dal en 800 meter boven zeeniveau, in het dorpje Verchaix Haute. Het belangrijkste toeristische centrum in het dal is het sfeervolle Samoëns. Verchaix ligt op 5 km van Samoëns. De wandeling er naartoe via Mathonex is een aanrader evenals de markt op woensdagochtend. 

De Giffre is een bergrivier die door een steeds breder wordende vallei van oost naar west loopt” Cees & Christine 

Het dal van de Giffre

Het dal van de Giffre heeft in Nederland wat minder bekendheid terwijl de natuur en het landschap bijzonder imposant zijn. Voor de Fransen zelf ligt dat anders. De komvallei van Sixt Fer le Cheval doet in grandeur bijvoorbeeld niet onder voor de in Nederland bekendere Grand Canyon du Verdon. Het is een echte ‘must’ voor vakantiegangers die een bezoek brengen aan de Haute Savoie. Een bezoek aan Sixt kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de cascade de Rouget en de Gorge des Tines. En waar Nederlandse pedaleurs zich in het zweet trappen om Alpes d’Huez of de Mont Ventoux te beklimmen, is de klim naar de Col de Joux Plane bij Franse wielerliefhebbers net zo heroisch. Ook deze klim is een ‘hors categorie’ met veel Tour de France geschiedenis.  Door haar ligging is het dal van de Giffre een echte zomer- én winterbestemming. In de zomer is het een centrum voor alle vormen van bergvertier. Canyoning, mountainbiken, adventure parc, raften, parapenting, etc. is voor iedereen toegankelijk door goede huurmogelijkheden en een breed pallet aan moeilijkheidsgraden waaruit gekozen kan worden.

Een gedroomd vakantiehuis

Wandelaars, fietsers en motorrijders kunnen er hun hart ophalen. Door het imposante landschap zijn er veel tochten te maken waarbij het ene adembenemende uitzicht na het andere volgt. Ons chalet ligt onder de Col de Joux Plane. Een ideale plek om wandelingen naar prachtige uitzichtpunten te combineren met een picnic of een bezoek aan het restaurant van de vier zussen. Vanaf de uitzichtpunten wordt duidelijk wat voor imposante berg de Mont Blanc is. De piek is prominent aanwezig in ieder uitzicht. Wie de Mont Blanc zelf wil bezoeken gaat naar Chamonix. Een topattractie is de gondel naar de Aiguille du Midi. Je stapt uit op 3600 meter hoogte.

Uiteraard betekent een verblijf in ons chalet ook dat je helemaal niet weg hoeft als daar een dag wat minder animo voor is. Kinderen vermaken zich prima met een zwembad. Met een kleine wandeling ben je bij de Valentine, een mooie bergbeek. ’s-Avonds steek je de weg over en kun je genieten van de kookkunsten van Michel en Nathalie in de Mendigote. Of je steekt de bbq aan en je blijft gezellig ‘entre nous’.

Een gedroomd vakantiehuis

Voor de afwisseling is een bezoek aan Lac Leman ook een aanrader. Ga dan naar pittoreske plaatsjes zoals Yvoire en Nernier. Een favoriet van ons is ’s-avonds op een terras in de haven van Thonon genieten van de ondergaande zon. De terugweg langs de D902 voert door de kloof van de Dranse met de sprookjesachtige naam Gorges Du Pont du Diable. Langs deze route kan goed forel worden gegeten. Je wijst zelf aan welke forel je wil hebben uit het bassin van het restaurant.

Andere uitstapjes zijn het voor Nederlanders welbekende Annecy. Minder bekend is een dagtocht naar de Italiaanse kant van de Mont Blanc in het dal van Aosta. De Romeinse ruïnes van Aosta en de Italiaanse omgeving brengen je direct in een andere sfeer. Informeer vooraf wel naar de wachttijden voor de Mont Blanc tunnel. Die kunnen van dag tot dag flink variëren.

Een gedroomd vakantiehuis

De skimogelijkheden in het gebied zijn groot. De skibus stopt op 200 meter van het chalet en brengt je in een kwartiertje naar de gondel in Morillon. Blijf je nog even zitten dan wordt je afgezet bij de Grand Massif Express in Samoëns. Vanuit Morillon wordt er geskied in het Grand Massif. Vanuit het westen gezien is dat de bergrug net voor de Mont Blanc. Dit skigebied, waar ook Flaine bij hoort, heeft ongeveer 260 km piste. De sneeuwzekerheid is groot. In Flaine ligt in maart doorgaans 3 meter of meer sneeuw. En ook met Pasen is er nog volop verse sneeuw. Als in februari de dagen langer worden, komt een chalet op het zuiden helemaal tot zijn recht. Overdag geniet je van de sneeuw hoog in de bergen en ’s middags zit je in de zon op het terras na te genieten in je T-shirt.

Ben je benieuwd naar de woning van Cees & Christine? Je bekijkt La Sittelle hier.

Micazu

Heb je nog vragen?

E-mail: [email protected]


Deel dit bericht via

Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

Casa Gonzalez, ons huis in Spanje

Als fervente wereldreizigers, waren mijn man en ik het eens dat we nooit een huis...

Een onvergetelijk vakantie op de Veluwe

Een heerlijke vakantie op de Veluwe

Wij hebben jaren een chalet in Zeeland gehad. Maar iedere keer op en neer naar Zeeuws-Vlaanderen...

Een klein paradijs aan de Toscaanse kust

Een klein paradijs aan de Toscaanse kust

Lidia Bernabei en Giovanni Amoroso uit Haarlem zijn sinds maart 2015 de gelukkige eigenaars van..

Top 10 nieuwste huizen in maart
13 April 2022

Top 10 nieuwste huizen in maart

Elke maand komen er op Micazu veel nieuwe vakantiehuizen bij die je kunt huren. 

Ons eigen plekje in Portugal
11 April 2022

Ons eigen plekje in Portugal

Sinds april 2018 zijn wij de trotse eigenaar van villa “Casal da Cana” in de buurt van Lissabon.

Tips voor de meivakantie
6 April 2022

Tips voor de meivakantie

Het is alweer bijna meivakantie. Ga er lekker op uit, geniet van de lange dagen en (hopelijk) van de zon.

Sprookjesachtig overnachten
5 April 2022

Sprookjesachtig overnachten

LIn eerste instantie was het de wenteltrap, gehakt uit zandkleurig graniet, maar ook de sprookjesachtige..

Samen met de auto op vakantie
1 April 2022

Samen met de auto op vakantie

Weet je wat zo leuk is aan op vakantie gaan met de auto? Je kunt gaan en staan waar je wilt!

De parel van de schatkamer van Twente
21 Maart 2022

De parel van de schatkamer van Twente

Wij Anneke en Peter hebben tot 2019 in een woonwijk van Oldenzaal gewoond. Al jaren waren wij op zoek naar een vrijstaande woning buiten.

Op ontdekking in Kroatië

Op ontdekking in Kroatië

Het begon met een droom, misschien wel herkenbaar. Je komt al jaren op een plek, waar je je thuis voelt en de rust vindt.

1 maart 2022

Het relaxte leven in Spanje

Ronald en Lianne waren al een tijdje op zoek en hadden bijna de moed al opgegeven. Toen ze na de zoveelste bezichtiging per ongeluk stuitten op .. 

Op avontuur in Boa Vista

Op avontuur in Boa Vista

Toen wij (Kristof en Frederik) voor het eerst Quita Charlotte zagen was het nog geen liefde op het eerste gezicht. 

Genieten van Italië zonder massatoerisme

Genieten van Italië zonder massatoerisme

Wij zijn de familie Burger. We hebben sinds 2017 twee vakantiehuizen in Tavernola Bergamasca. 

Texel bleek een schot in de roos te zijn

Texel bleek een schot in de roos te zijn

Na eindeloos “proberen” kregen wij toch onverwacht op oudere leeftijd twee dochters. 

Op ontdekking in Sauerland

Op ontdekking in Sauerland

Op een saaie zondagmiddag middenin de coronatijd kwam Waldhaus Winterberg onder onze aandacht. 

Het hele jaar door genieten in Spanje

Het hele jaar door genieten in Spanje

Wij (Richard en Jolanda) hebben sinds 2019 een prachtige villa in Jalon aan de Costa Blanca. 

Country house Montesoffio

Country house Montesoffio

Toen wij aan het begin van deze eeuw ons 'Country house Montesoffio' in de regio Le Marche voor het

Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

Van ouderlijk huis naar vakantiehuis

Hoe startte ons “ik vertrek verhaal”? Daarvoor gaan we terug naar 22 juni 1955. 

Even helemaal tot rust komen in Portugal

Even helemaal tot rust komen in Portugal

Al snel nadat mijn man en ik elkaar 16 jaar geleden tijdens een full moon party hadden leren kennen..

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Onze zoektocht naar een Spaans droomhuis

Het is najaar 2016 dat mijn vrouw Leanda en ik na veel wikken en wegen besloten om op zoek te gaan 

Kom genieten in Omaine Pouzoult

Kom genieten in Omaine Pouzoult

Soms heb je het idee: ik wil wel eens wat anders! Meer zien, meer beleven, meer ontdekken….

Droomhuis in Oberpinzgau
13 December 2021

Droomhuis in Oberpinzgau

Het was in het voorjaar van 2018 dat wij besloten van Groningen te emigreren naar......

Onder de Toscaanse zon
6 December 2021

Onder de Toscaanse zon

Wij, Hein en Janneke, kochten ons huis al in 2008 onder de veelal schijnende Toscaanse zon. 

Uniek vakantie appartement PuraVida Playa

Uniek vakantie appartement PuraVida Playa

Wij zijn Ilse & Danny. Wij zijn sinds november 2017 de trotse eigenaars van ons vakantieappartement

Leven als een god in Griekenland

Leven als een god in Griekenland 

Ben je nog nooit in Griekenland op vakantie geweest? Dan gaat daar nu verandering in komen!

Een pension in de bergen

Een pension in de bergen

Al jaren hadden wij een droom om een pension in de bergen te hebben! Maar daar bleef niet bij.

Voel je thuis op curacao

Voel je thuis op Curaçao

Vidanova is een gloednieuwe adembenemende villa op Curaçao, gelegen in de luxe villawijk Vista Royal.

Verliefd op Toscane

Verliefd op Toscane

In 2001 kwamen wij via een vriend in de buurt bij een soort van toeval op deze plek terecht in het zuidoosten van Toscane,....

Een plekje van rust in gelderland

Een plekje van rust in Gelderland

Even terug in de tijd, het ontstaan van Vakantiehuis Mon Repos. Rond 1980 stond er op het perceel aan de Prinsenweg een klein, houten huisje, Mon Repos. 

Een gedroomd vakantiehuis

Een gedroomd vakantiehuis

Ons chalet in Verchaix staat sinds kort aangeboden op Micazu. Zelf heeft ons gezin al een geschiedenis van meer dan 20 jaar met dit chalet.

Thuis in Bolsena

Thuis in Bolsena

Meer dan 40 jaar geleden hebben wij onze eerste stappen gezet aan het Lago di Bolsena. Iedere zomervakantie tuften we met ons gezin ...

van-finland-naar-frankrijk

Van Finland naar Frankrijk

Na een zoektocht van ruim twee jaar is het ons gelukt een prachtig landgoedje te vinden in de Dordogne in Frankrijk.

De perfecte plek in de algarve

De perfecte plek in de algarve

Na een zoektocht van meer dan 4 jaren door heel  Zuid Europa,  hebben Christine en Peter de perfecte plek gevonden om hun dromen om te zetten....

Wie wonen er op het bergje bij Finca Las Nuevas

Daar zaten we dan midden in de tropen, Robert, Pascalle, Joanne en Oek, een Nederlands gezin. 

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Carmen en Ger Eikendal kwamen in 1975, na het behalen van hun havodiploma’s, voor het eerst in Cilento in Italië. Met een gehuurd...

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Ruim 20 jaar geleden hebben Nicole Schulte en Guido Quaadvliet het roer omgegooid en zijn ze met hun 2 dochters (toen 5 en 7 jaar oud) naar de...

Wildwatervaren in de Eifel

Wildwatervaren in de Eifel

In 2015 besloten Anja en Twan Spierings iets te gaan kopen in de Eifel. Dat iets moest een groter pand zijn waarin ze voldoende...

Passata uit Campodiegoli

Passata uit Campodiegoli

In de Italiaanse streek Marche, in het plaatsje Campodiegoli, vind je Casa dei Nonni, het vakantiehuis van Christine en...