Een gedroomd vakantiehuis

Een gedroomd vakantiehuis

Ons chalet in Verchaix staat sinds kort aangeboden op Micazu. Zelf heeft ons gezin al een geschiedenis van meer dan 20 jaar met dit chalet. Dat begon eind jaren ’90 met een gedroomd vakantiehuis. Met toen nog drie jonge kinderen leek het ons ideaal om een vertrouwde plek te hebben waar de kinderen ook een beetje hun eigen gang konden gaan. De droom begon breed met een waaier van romantische beelden.

Een afgelegen oude boerderij of watermolen, een huis aan zee, wel of niet dichtbij een stad. Er zijn zoveel mooie plekken. Nadat wij met een bevriend stel kerst hadden gevierd in de Dolomieten, rijpte bij ons de waardering voor wintersportmogelijkheden onder handbereik met mogelijkheden voor het hele jaar. 

Een gedroomd vakantiehuis

Niet snel daarna lieten we onze keuze vallen op de Haute Savoie. De compromisloos hoge bergen en de internationale allure van plaatsen als Morzine en Chamonix spraken ons aan. En zeker niet onbelangrijk voor een gezin met drie kleine kinderen: het is goed te berijden in één dag.

Na een speurtocht op internet hebben we een herfstvakantie besteed aan het beter verkennen van het huizenaanbod. Wandelingen langs vitrines van makelaars, huizen bezichtigen, dorpjes bekijken. In eerste instantie leek ons een chalet of appartement dichtbij de piste wel wat. Als je ter plaatse gaat kijken, ervaar je andere invalshoeken. Dan valt op dat er twee soorten adressen dichtbij de piste zijn.

Een gedroomd vakantiehuis

De eerste categorie ligt op een noordhelling, de tweede categorie hoog op een berg. Een chalet op een noordhelling is koud en donker. Dat scheelt al vlug 5 grC en enkele uren zonlicht per etmaal. Een chalet hoog op de berg is dan wel zonnig maar het is daar ook duidelijk kouder en de kans is groot dat je bij aankomst in de winter sneeuwkettingen nodig hebt. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat een zuidhelling voor ons veel aantrekkelijker was.  

Ons oog viel op het dal van de Giffre. 

En waar we in eerste instantie keken naar keurig afgebouwde en door makelaars aangeboden chalets, werd het een casco met een Belgisch telefoonnummer op de gevel. Het bleek de voormalige droom van meneer Bernier. Zijn droom was vastgelopen in zakelijke en gezondheidsproblemen en hij wilde het verkopen. Niet vies van klussen, werd het onze droom. We hebben er, met inmiddels vier kinderen, geen dag spijt van gehad. 

Een gedroomd vakantiehuis

Via de rivier de Arve komt het water van de Giffre in Lac Leman (Meer van Genève). La Sittelle ligt op de zuidhelling op 200 meter boven het dal en 800 meter boven zeeniveau, in het dorpje Verchaix Haute. Het belangrijkste toeristische centrum in het dal is het sfeervolle Samoëns. Verchaix ligt op 5 km van Samoëns. De wandeling er naartoe via Mathonex is een aanrader evenals de markt op woensdagochtend. 

De Giffre is een bergrivier die door een steeds breder wordende vallei van oost naar west loopt” Cees & Christine 

Het dal van de Giffre

Het dal van de Giffre heeft in Nederland wat minder bekendheid terwijl de natuur en het landschap bijzonder imposant zijn. Voor de Fransen zelf ligt dat anders. De komvallei van Sixt Fer le Cheval doet in grandeur bijvoorbeeld niet onder voor de in Nederland bekendere Grand Canyon du Verdon. Het is een echte ‘must’ voor vakantiegangers die een bezoek brengen aan de Haute Savoie. Een bezoek aan Sixt kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de cascade de Rouget en de Gorge des Tines. En waar Nederlandse pedaleurs zich in het zweet trappen om Alpes d’Huez of de Mont Ventoux te beklimmen, is de klim naar de Col de Joux Plane bij Franse wielerliefhebbers net zo heroisch. Ook deze klim is een ‘hors categorie’ met veel Tour de France geschiedenis.  Door haar ligging is het dal van de Giffre een echte zomer- én winterbestemming. In de zomer is het een centrum voor alle vormen van bergvertier. Canyoning, mountainbiken, adventure parc, raften, parapenting, etc. is voor iedereen toegankelijk door goede huurmogelijkheden en een breed pallet aan moeilijkheidsgraden waaruit gekozen kan worden.

Een gedroomd vakantiehuis

Wandelaars, fietsers en motorrijders kunnen er hun hart ophalen. Door het imposante landschap zijn er veel tochten te maken waarbij het ene adembenemende uitzicht na het andere volgt. Ons chalet ligt onder de Col de Joux Plane. Een ideale plek om wandelingen naar prachtige uitzichtpunten te combineren met een picnic of een bezoek aan het restaurant van de vier zussen. Vanaf de uitzichtpunten wordt duidelijk wat voor imposante berg de Mont Blanc is. De piek is prominent aanwezig in ieder uitzicht. Wie de Mont Blanc zelf wil bezoeken gaat naar Chamonix. Een topattractie is de gondel naar de Aiguille du Midi. Je stapt uit op 3600 meter hoogte.

Uiteraard betekent een verblijf in ons chalet ook dat je helemaal niet weg hoeft als daar een dag wat minder animo voor is. Kinderen vermaken zich prima met een zwembad. Met een kleine wandeling ben je bij de Valentine, een mooie bergbeek. ’s-Avonds steek je de weg over en kun je genieten van de kookkunsten van Michel en Nathalie in de Mendigote. Of je steekt de bbq aan en je blijft gezellig ‘entre nous’.

Een gedroomd vakantiehuis

Voor de afwisseling is een bezoek aan Lac Leman ook een aanrader. Ga dan naar pittoreske plaatsjes zoals Yvoire en Nernier. Een favoriet van ons is ’s-avonds op een terras in de haven van Thonon genieten van de ondergaande zon. De terugweg langs de D902 voert door de kloof van de Dranse met de sprookjesachtige naam Gorges Du Pont du Diable. Langs deze route kan goed forel worden gegeten. Je wijst zelf aan welke forel je wil hebben uit het bassin van het restaurant.

Andere uitstapjes zijn het voor Nederlanders welbekende Annecy. Minder bekend is een dagtocht naar de Italiaanse kant van de Mont Blanc in het dal van Aosta. De Romeinse ruïnes van Aosta en de Italiaanse omgeving brengen je direct in een andere sfeer. Informeer vooraf wel naar de wachttijden voor de Mont Blanc tunnel. Die kunnen van dag tot dag flink variëren.

Een gedroomd vakantiehuis

De skimogelijkheden in het gebied zijn groot. De skibus stopt op 200 meter van het chalet en brengt je in een kwartiertje naar de gondel in Morillon. Blijf je nog even zitten dan wordt je afgezet bij de Grand Massif Express in Samoëns. Vanuit Morillon wordt er geskied in het Grand Massif. Vanuit het westen gezien is dat de bergrug net voor de Mont Blanc. Dit skigebied, waar ook Flaine bij hoort, heeft ongeveer 260 km piste. De sneeuwzekerheid is groot. In Flaine ligt in maart doorgaans 3 meter of meer sneeuw. En ook met Pasen is er nog volop verse sneeuw. Als in februari de dagen langer worden, komt een chalet op het zuiden helemaal tot zijn recht. Overdag geniet je van de sneeuw hoog in de bergen en ’s middags zit je in de zon op het terras na te genieten in je T-shirt.

Ben je benieuwd naar de woning van Cees & Christine? Je bekijkt La Sittelle hier.

Micazu

Heb je nog vragen?

E-mail: [email protected]


Deel dit bericht via

Leven als een god in Griekenland

Leven als een god in Griekenland 

Ben je nog nooit in Griekenland op vakantie geweest? Dan gaat daar nu verandering in komen!

Een pension in de bergen

Een pension in de bergen

Al jaren hadden wij een droom om een pension in de bergen te hebben! Maar daar bleef niet bij.

Voel je thuis op curacao

Voel je thuis op Curaçao

Vidanova is een gloednieuwe adembenemende villa op Curaçao, gelegen in de luxe villawijk Vista Royal.

Verliefd op Toscane

Verliefd op Toscane

In 2001 kwamen wij via een vriend in de buurt bij een soort van toeval op deze plek terecht in het zuidoosten van Toscane,....

Een plekje van rust in gelderland

Een plekje van rust in Gelderland

Even terug in de tijd, het ontstaan van Vakantiehuis Mon Repos. Rond 1980 stond er op het perceel aan de Prinsenweg een klein, houten huisje, Mon Repos. 

Een gedroomd vakantiehuis

Een gedroomd vakantiehuis

Ons chalet in Verchaix staat sinds kort aangeboden op Micazu. Zelf heeft ons gezin al een geschiedenis van meer dan 20 jaar met dit chalet.

Thuis in Bolsena

Thuis in Bolsena

Meer dan 40 jaar geleden hebben wij onze eerste stappen gezet aan het Lago di Bolsena. Iedere zomervakantie tuften we met ons gezin ...

van-finland-naar-frankrijk

Van Finland naar Frankrijk

Na een zoektocht van ruim twee jaar is het ons gelukt een prachtig landgoedje te vinden in de Dordogne in Frankrijk.

De perfecte plek in de algarve

De perfecte plek in de algarve

Na een zoektocht van meer dan 4 jaren door heel  Zuid Europa,  hebben Christine en Peter de perfecte plek gevonden om hun dromen om te zetten....

Wie wonen er op het bergje bij Finca Las Nuevas

Daar zaten we dan midden in de tropen, Robert, Pascalle, Joanne en Oek, een Nederlands gezin. 

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Liefde op het eerste gezicht in Italië

Carmen en Ger Eikendal kwamen in 1975, na het behalen van hun havodiploma’s, voor het eerst in Cilento in Italië. Met een gehuurd...

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Kidsproof op vakantie in de Dordogne

Ruim 20 jaar geleden hebben Nicole Schulte en Guido Quaadvliet het roer omgegooid en zijn ze met hun 2 dochters (toen 5 en 7 jaar oud) naar de...

Wildwatervaren in de Eifel

Wildwatervaren in de Eifel

In 2015 besloten Anja en Twan Spierings iets te gaan kopen in de Eifel. Dat iets moest een groter pand zijn waarin ze voldoende...

Passata uit Campodiegoli

Passata uit Campodiegoli

In de Italiaanse streek Marche, in het plaatsje Campodiegoli, vind je Casa dei Nonni, het vakantiehuis van Christine en...